ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στις 25 Σεπτεμβρίου (πριν από περίπου ένα μήνα) προχωρήσαμε στην κατάληψη του κτιρίου στην οδό Νοταρά 26, με σκοπό να το μετατρέψουμε σε κατάληψη στέγης για πρόσφυγες και μετανάστες. Πατώντας πάνω σε μια αδυσώπητη και απαιτητική συγκυρία με χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου και να στοιβάζονται στα λιμάνια των νησιών και τις πλατείες των πόλεων, θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να ψηλαφήσουμε το δρόμο, μέσα από τον οποίο οι κοινωνικοί δεσμοί της αλληλεγγύης μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά. Το κτίριο της Νοταρά είχε και έχει ως στόχο του να συμπυκνώσει τις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και να αποτελέσει έναν κινηματικό πολιτικό πειραματισμό.
Μετά από έναν μήνα ένα εγκαταλελειμμένο εξαώροφο κτίριο έχει μετατραπεί σε μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης, από την οποία έχουν περάσει και έχουν διανυκτερεύσει μέχρι στιγμής περίπου 800 πρόσφυγες. Οι κενοί χώροι του μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρεία, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπο και όλα αυτά μέσα από τη συμμετοχή πάμπολλων ανθρώπων, των οποίων την αφοσίωση και τη συλλογική δουλειά σπάνια τη συναντάμε σε τέτοιες προσπάθειες.
Η σημαντικότερη παρόλα αυτά εμπειρία και καινοτομία που θεωρούμε ότι επιτεύχθηκε μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι το ξεπέρασμα της εύκολης και φιλολογικής ρητορικής. Μέσα από την κατάληψη της Νοταρά μπήκαμε στον έμπρακτο πυρήνα του ζητήματος και είδαμε το νόημα αλλά και τη δυσκολία που συνεπάγεται το πέρασμα από τη μοιρολατρική καταγγελία στη δημιουργική πολιτική πρόταση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να πάμε πέρα από την απλή διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και να δώσουμε θετικό νόημα στην προσπάθειά μας. Επόμενος σημαδιακός κόμβος αυτού του ανοίγματος είναι για εμάς η κινητοποίηση του Σαββάτου (31/10) ενάντια στο φράχτη του Έβρου, από κοινού με πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει πιο ταιριαστό μέρος να βρεθούμε, παρά εκεί που με συρματοπλέγματα και νάρκες χτίζεται η πολιτική του θανάτου και να αντιπαραθέσουμε όλη τη δύναμη των ζωντανών εμπειριών, που εδώ και ένα μήνα έχουμε αποκτήσει.
Τελειώνοντας καλούμε όλους και όλες να πλαισιώσουν το εγχείρημα μέσα από την ανοιχτή του συνέλευση, κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 8 το απόγευμα.
Ανοιχτά σύνορα – ελεύθερη μετακίνηση για όλους-ες.
Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο.
Νομιμοποίηση-ιθαγενεια-άσυλο σε όποιον/α το επιθυμεί.
Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Να ρίξουμε το φράχτη του Έβρου
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αιγαίο ένα απέραντο νεκροταφείο.Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα το ναυάγιο κοντά στην Κάλυμνο και την Ρόδο μόλις πριν από λίγες ώρες με 17 νεκρούς και αγνοούμενους.
Όσο υπάρχει Ευρώπη-φρούριο, η ασφάλεια των προσφύγων θα βρίσκεται στον πάτο της Μεσογείου, όσο υπάρχει ο φράχτης του Έβρου, τόσο μέρα με την μέρα το Αιγαίο θα αποτελεί προδιαγεγραμμένο θάνατο.
Απέναντι στις απάνθρωπες πολιτικές και στις ενοχικές κινήσεις φιλανθρωπίας, απαντάμε με έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτοοργανωμένες δομές απ’τα κάτω.

Ο αγώνας ενάντια στα “Φαρμακονήσια” είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη Λήθη

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΑΡΑ 26

_MG_2160Πέρασε ένας μήνας για το εγχείρημα. Η κατάληψη φιλοξένησε 750 πρόσφυγες μέχρι στιγμής και συνεχίζει μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη και την αυτο-οργάνωση.

Σήμερα (Τρίτη 27/10) καλούμε τους πάντες στην ανοιχτή συνέλευση του χώρου στη Νοταρά 26 στις 8 το απόγευμα.

Άμεσες Ανάγκες!!

emlist

ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ – ΟΧΙ ΦΑΡΜΑΚΑ – ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

-Νερά

-Λάδι

-Κονσέρβες (ντολμαδάκια, φασολάκια κλπ)

-Χυμοί (μακράς διαρκείας)

-Τσάι (Μαύρο – Πράσινο)

-Ξυραφάκια

-Sleeping bags

-Σκούπες – Φαράσια – Σφουγγαρίστρες – Κουβάδες

-Στρώματα

-Σκηνές

-Σακίδια πλάτης

-Αντισηπτικά

-Κάλτσες

 

Μαγειρευμένα γεύματα

Processed with VSCOcam with c7 preset

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την διάθεση σας να προσφέρετε μαγειρεμένα γεύματα. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε να τα δεχόμαστε.
Η κουζίνα της Νοταρά 26 είναι συλλογική. Και οι λόγοι είναι πολλοί: συμμετοχή των προσφύγων σε αυτό, εναλλασσόμενος αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων, πολλές και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και αδυναμία διαχείρισης του…delivery.
Μπορείτε, όμως, να προσφέρετε τα υλικά ή/και τη βοήθεια σας στο συλλογικό μαγείρεμα.
Ευχαριστούμε!

 

Beaver

Στο Beaver υπάρχει κουτί οικονομικης ενίσχυσης για τους πρόσφυγες. Τα χρήματα θα δοθουν στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26.

 

Ενημέρωση

 

_MG_2051

Αυτή τη στιγμή μένουν 26 πρόσφυγες στο κτίριο, ενώ συνολικά σε μια βδομάδα έχουν διανυκτερεύσει περίπου 50 πρόσφυγες στην κατάληψη, έστω και για μια νύχτα.

 

Δείπνο στην κατάληψη Νοταρά 26

Processed with VSCOcam with c9 preset

Μία οικογένεια προσφύγων από τη Συρία, που στεγάζεται αυτές τις μέρες στην κατάληψη, μαγείρεψε χθες το βράδυ για να κεράσει όλη τη συνέλευση, ενώ μας άφησαν και σημειώματα στους τοίχους.